O moim siedzeniu w ogrodzie i patrzeniu na świat mogliście przeczytać tutaj, wtedy też postanowiłam zaszaleć i pozbierałam jeszcze liści porzeczki czarnej i czerwonej. Zbierałam je również w celach ich ususzenia.
Gdyż także i one posiadają liczne substancje czynne wspomagające nasz organizm.
Gdyż także i one posiadają liczne substancje czynne wspomagające nasz organizm.
Surowiec zielarski w postaci suszonych liście porzeczki jest bogaty w witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, a także witaminę P oraz pierwiastki takie jak miedź czy dwuwartościowe (dobrze wchłaniane) żelazo.
Podstawową funkcją picia naparu z liści porzeczki czerwonej jest uzupełnianie witamin i minerałów w diecie. Jednak ma on również szereg innych zastosowań. Przed wszystkim wzmacnia organizm w okresie wiosenno/jesiennym, a w momencie wystąpienia przeziębień działa napotnie.
W aspekcie przewodu pokarmowego pobudza łaknienie, wspomaga trawienie i działa lekko przeczyszczającą.
Działa na układ moczowy ułatwiając filtrowanie krwi w nerkach (działanie oczyszczające), a następnie wykazuje działanie moczopędne.
Wspomaga również tamowanie krwotoków: wewnętrznych i zewnętrznych.
Picie naparu wspomaga w bólach migrenowych.
W stosowaniu na skórę (napar dodawany do kąpieli lub w formie toniku) przyspiesza gojenie się
wyprysków czy innych chorobach skóry.
wyprysków czy innych chorobach skóry.
Natomiast picie lub stosowanie zewnętrzne naparu z porzeczki czarnej działa dodatkowo przeciw
bakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, garbniki działają ściągająco
i przeciwzapalnie, a flawonoidy, kwasy organiczne i olejki eteryczne
przyspieszają proces gojenia się skóry.
bakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, garbniki działają ściągająco
i przeciwzapalnie, a flawonoidy, kwasy organiczne i olejki eteryczne
przyspieszają proces gojenia się skóry.
Sposób przygotowania naparu:
jedną łyżkę stołową liści wsypać do szklanki,
zalać wrzątkiem,
pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
Napar można spożywać do stosowania wewnętrznego, można
stosować do płukania gardła, do przemywania skóry czy do leczniczych kąpieli.Suszone liście porzeczki czerwonej również stosuje się w celu klarowania wina czy w doprawianiu kiszonych przetworów.
stosować do płukania gardła, do przemywania skóry czy do leczniczych kąpieli.Suszone liście porzeczki czerwonej również stosuje się w celu klarowania wina czy w doprawianiu kiszonych przetworów.
Zebrane z nienawożonych i ogólnie zdrowych krzewów liście wypłukałam i suszyłam w suszarce około 50 minut. Susz
umieściłam w opisanych torebkach strunowych. Teraz mam dodatkowe wsparcie w zimie!
umieściłam w opisanych torebkach strunowych. Teraz mam dodatkowe wsparcie w zimie!
Pozdrawiam
E.