Jabłka w misce

Szybki kompot z jabłek

Szyb­ki wpis z szyb­kim prze­pi­sem na szyb­ki kom­pot z jabłek.

  • Jabł­ka dowol­nej odmia­ny umyć i poćwiar­to­wać, usu­wa­jąc gniaz­da nasien­ne.
  • Wpa­ko­wać do czy­stych i wypa­rzo­nych sło­ików (im wię­cej tym bar­dziej inten­syw­ny smak, ja wkła­dam ile się da).
  • Zalać gorą­cą zale­wą, aż po same brze­gi.
    Zale­wa : na 1 litr wody od 20 do 40 dag cukru (w zależ­no­ści od naszych upodo­bań sma­ko­wych). W celu uroz­ma­ice­nia moż­na dodać : cyna­mon, goź­dzi­ki, gał­kę musz­ka­to­ło­wą czy inne lubia­ne przez nas aro­ma­tycz­ne przy­pra­wy.
  • Zakrę­cić.
  • Paste­ry­zo­wać na małym ogniu ok 30 minut.
  • Wyjąć i sło­iki usta­wić na zakrę­tach.
  • Pozo­sta­wić do swo­bod­ne­go osty­gnię­cia.
  • Naj­le­piej spo­żyć w cią­gu roku, ale mi zdą­ży­ło się odna­leźć w spi­żar­ni nawet i dwu let­nie sło­iki, a sko­ro napi­sa­łam ten post, to zna­czy, że żyję.

Poszu­ki­wa­czy bar­dziej deko­ra­cyj­nych prze­two­rów odsy­łam do tego prze­pi­su: KLIK.

Pozdra­wiam
Elż­bie­ta