Uniwersalna ,,jarzynka" domowa

Uniwersalna „jarzynka” domowa

Uniwersalna ,,jarzynka" domowa, to przyprawa do każdego dania. Uważam, że mogę zaryzykować stwierdzenie, że u statystycznego Polaka znajdziemy w szafce kuchennej przyprawę instant typu jarzynka. Dodajemy ją do zup, sosów, ziemniaków, sałatek, makaronów, kasz, serów... do każdej potrawy wymagającej smaków słonych i warzywnych.

Od dziś można przestać kupować gotową mieszankę. W sezonie warzywnym, wystarczy zaopatrzyć się w typowy zestaw na rosół, powiększyć go o kilka pozycji, poświęcić kilka chwil na mielenie i... cieszyć się własną domową przyprawą przez cały rok!

Lista zakupów***:

Uniwersalna ,,jarzynka" domowa

Uniwersalna ,,jarzynka" domowa

  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • 1 seler - korzeń
  • 1 por
  • 1 pęczek koperku zielonego
  • 5  ząbków czosnku - koniecznie polskiego, bo jest najsmaczniejszy!
  • 3 intensywnie zielone gałązki selera naciowego
  • 3 duże, soczyste pomidory
  • 0,5 kg pietruszki - korzeń
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg soli (zwykła sól kuchenna, taka do przetworów)

*** proporcje i rodzaj składników można oczywiście dobierać według swoich preferencji. Nie rezygnujmy jednak z soli, ona pełni funkcję konserwującą!

Prace w kuchni**:

**wszelkie prace wykonywać z wysoką starannością o higienę

  1. warzywa opłukać i obrać
  2. zmielić w maszynce do mielenie mięsa, a jak ktoś nie ma maszynki, to (nie)stety - ręczna tarka będzie dobrym rozwiązaniem
  3. zasypać solą
  4. z największą starannością wszystko wymieszać
  5. odstawić na 1 godzinę do lodówki
  6. mieszankę wyciągnąć, zamieszać i wkładać do wcześniej wyparzonych słoików
  7. brzegi słoików i nakrętki przetrzeć alkoholem - ja przecieram wódką
  8. zakręcić mocno i... gotowe!
Uniwersalna ,,jarzynka" domowa

Uniwersalna ,,jarzynka" domowa

Zastosowanie:

Jak zwykle wracam do indywidualnych preferencji. Należy pamiętać, że ,,jarzynka" jest mocno słona, dlatego najpierw polecam dodawać jej mało i ewentualnie w miarę potrzeby dokładać. Podczas gotowania można już nie dodawać soli. Po otwarciu lepiej przechowywać w lodówce. Proponowana przeze mnie ilość powinna wystarczyć na cały rok.

Smacznych wielu potraw z Waszą nową uniwersalną ,,jarzynką" domową
Elżbieta